Sitter och funderar lite över fördelarna och nackdelarna med att ha salongen/arbetsplatsen hemma.

Sitter och funderar lite över fördelarna och nackdelarna med att ha salongen/arbetsplatsen hemma.

Jag hade en dröm när jag gick utbildningen 2004-2005 till Naturkosmetisk Hudvårdsterapeut på Axelsons i Stockholm, att jag skulle bli den största ekologiska hudvårdssalongen/butiken i hela Dalarna.

Jag började 2005  i en lägenhet ovanpå lindex, mitt i centrum där jag hyrde ihop med en rosenterapeut. Efter något år så märkte jag att jag hade för mycket kunder för att orka ta alla själv, men för lite kunder för att kunna anställa personal. Jag började då kika på en ny lokal, och om jag kunde få nya samarbetspartners. Jag funderade på om jag skulle slå mig ihop med en salong i Karlstad för att eventuellt göra en kedja av hennes koncept, men trots att det finns många lediga lokaler i centrum så hittade vi ingen som vi tyckte passade. 

En av mina bästa vänner hade precis börjat en frisörskola när jag började fundera och hon ville gärna vara med och 2008 hittade vi den perfekta lokalen på Sveatorget i Borlänge. Ett bra läge, tyckte vi, och helt underbara lokaler. Jag anställde recptionspersonal samt en terapeut och vi körde igång. Det var helt underbart att jobba ihop med min vän och allt gick hyfsat till en början.

Efter 3 år och många omständigheter senare där jag lärt mig många saker, som att starta ett företag på heltid, med anställda, när man själv endast är arbetsför 25% inte är den bästa strategin, eller att platsen för min dröm hade passat bättre i en större stad än Borlänge. Jag kom även på att jag inte har det som krävs för att vara en bra chef över andra, jag är alldeles för orolig över vad andra ska tycka om mig. 

Jag blev helt enkelt tvingad att stänga min del av salongen på stan annars hade jag blivit försatt i konkurs, något som jag där och då tyckte var helt galet och var jätte arg för då.

Men hur blev det då?

Tanken var att jag skulle ha lagt av där och då 2011. Men vi hade ett rum över och jag hade utrustning så vi målade lite och ställde in mina salongsgrejer och jag skickade ut 100 vykort till mina stamkunder och tänkte att det kommer nog ingen. Men jag har ju världens underbaraste kunder som ville komma till mig. Min underbara leverantör Maria Åkerberg stod ut med att jag inte hade ett lager. Kunderna som ville ha produkter gjorde en beställning i min e-butik och kunde få med sig produkterna hem när de kom på behandling .

Det blev en stor skillnad att driva något där jag bara hade ansvar för mig själv. Målet var att ha 20 kunder i månaden men jag kom snabbt upp i runt 40 kunder, framför allt efter jag utbildat mig inom intimvax. 

Jag trodde alvarligt att ingen skulle tycka att jag var seriös nog om jag hade salongen hemma, men jag har blivit överbevisad om och om igen. Under de första åren hemma så hade jag salongen i ett rum inne i vårt privata hem. Kunderna fick gå genom vår hall och in i ett gammalt sovrum, men det var ingen som tyckte att det var galet, eller ialla fall sa ingen något ;-)

2015 gjorde vi om i källaren och vi fick till salongen som den är idag, med egen ingång, väntrum och en liten butik. Jag har till och med butiken öppen en kväll i veckan. Jag älskar att nu kan jag jobba med det som jag älskar hela min arbetstid som är på 25% istället för att ta hand om annat som hör till när man driver en lite större salong.

Vad är då bra med att ha salongen hemma, när man inte jobbar heltid!

Jag jobbar precis när jag vill, oftast har jag en kund på fm och en på kvällen med en massa tid att återhämta mig under dagen. Har jag kortare behandlingar kan jag ha en vid lunchtid.
Jag har nära till jobbet.
Har inget ansvar för övriga hyresgäster eller personal.

Vad är mindre bra?

Jag saknar min kollega och vän, det var både skönt och roligt att få vara nära henne och vi kunde stötta varandra (vi träffas ibland nu med men alldeles för sällan)
Jag har nära till jobbet. (svårt att få till vardagsmotionen)

För mig har mitt företag gett mig ett värde igen efter att jag blev sjukpensionär på 75%. För mig är mina 25% min heltid och jag verkligen älskar mitt jobb. Jag har sagt det förr och säger det gärna igen. 

Tusen tack er alla underbara kunder som låter mig få ta hand om er på mitt lilla sätt och som står ut med att få vänta länge på en behandling. 

Ha en fantastisk dag.

Kram Mia

2019-01-31 14:59