Fakta om hår

Både växtcykel och mängd hårfolliklar varierar på olika områden av kroppen. Dessutom varierar mängden hår från person till person eftersom detta är ärftligt och genetiskt bestämt.Människan har fem miljoner hårstrån, varav  ca hundratusen växer på huvudet, medan resten täcker kroppen, utom handflator och fotsulor.

Varje hårstrå bildas i en hårsäck som programmeras av kroppens signalämnen till att antingen låta hårstrået växa eller stoppa tillväxten och gå i dvala eller att släppa sitt tag om strået, så att det faller av. Hårstråets längd bestäms av varaktigheten av växtfasen, som kan vara flera år för ett huvudhårstrå, medan ögonbrynens hårstrå bara växer i några månader.
Hårsäckarnas cykel styrs av olika hormoner, men hårsäckarna reagerar inte likadant på dem, vilket får hårstråna att växa på ett karaktäristiskt sätt på olika ställen på kroppen. De manliga könshormonerna har till exempel ringa inverkan på tillväxten av håret på huvudet, men spelar stor roll för tillväxten av ögonbryn och skägg. De kvinnliga könshormonerna motverkar denna effekt på ansiktshårstråna och ser samtidigt till att hålla fast hårbottnens hårsäckar i växtfasen, så att hårstråna växer i åratal.

Hårets växtfaser

Anagena: Den anagena fasen är växtfasen vilken varar i genomsnitt 1000 dagar, men kan variera mellan 3 och 6 år. Under den anagena fasen är hårcellerna mycket produktiva. Hårstrået växer i diameter och når sin maximala längd.

Catagena: Den catagena fasen varar endast 1 till 2 veckor – det är ett övergångstadium innan vilofasen inträder. Det är nu håret slutar att växa.

Telogena: Den telogena fasen är vilofasen som varar ca 5 till 6 veckor. Cirka 10% av håret är i denna telegena fas.

Return to Anagen: När det gamla hårstrået är i den telogena fasen börjar hårsäcken aktiveras igen. Ett nytt hårstrå i den anagena fasen utvecklas och tvingar ut det gamla hårstrået.